Καρκαβίτσα 11 (1ος όροφος) ioannisdask@gmail.com

Εφηβεία

παιδιά & έφηβοι

Εφηβεία

 

Η εφηβεία είναι μια ηλικιακή περίοδος κατά την οποία αρκετές αλλαγές συμβαίνουν τόσο στο σώμα όσο και στη ψυχή. Στην αρχή της εφηβείας το παιδί και ο νέος συνυπάρχουν μέσα στο ίδιο άτομο και η μετάβαση τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά προκαλούν άγχος, ανασφάλεια και ακολουθεί μια σειρά πολύπλοκων σκέψεων αλλά και συναισθηματικών μεταπτώσεων. Η εφηβεία συχνά είναι μια δύσκολη περίοδος τόσο για τους έφηβους όσο και για τους γονείς οι οποίοι πρέπει να είναι σε ετοιμότητα να αποδεχθούν τις μεγάλες αλλαγές στα παιδιά τους σε όλα τα επίπεδα. Για τους γονείς αλλάζει ένα βασικό κομμάτι του γονεϊκού τους ρόλου που μέχρι τότε οι ίδιοι «γνώριζαν» το σωστό, έβαζαν τους κανόνες και συνήθως απολάμβαναν τον θαυμασμό που οι ίδιοι δεχόντουσαν από τα παιδιά τους. Τώρα βλέπουν πως αρκετά θέματα είναι υπό συνεχή διαπραγμάτευση καθώς ο νέος-α αρχίζει να χτίζει την προσωπικότητα του διεκδικώντας την αυτονομία του, προσπαθώντας να διαφοροποιηθεί και να ορίσει τον εαυτό του συχνά μέσα από την διαπραγμάτευση που συχνά φτάνει στη σύγκρουση με τους πιο οικείους ανθρώπους, τους γονείς του. Παράλληλα είναι μια περίοδος που το σώμα αλλάζει και ο έφηβος καλείται να αποδεχτεί αυτές τις αλλαγές. Είναι μια κρίσιμη φάση ανάπτυξης όπου η παιδικότητα σταδιακά απομακρύνεται και αναπτύσσεται η σεξουαλικότητα.

Όλες αυτές οι αλλαγές αυξάνουν την πολυπλοκότητα στην καθημερινότητα του εφήβου και κατ’ επέκταση της οικογενειακής ζωής. Μέσα από τις συγκρούσεις, τα αντιφατικά συναισθήματα, τα προσωπικά διλλήματα συχνά οι γονείς έρχονται σε πολύ δύσκολη θέση και επιβαρύνονται συναισθηματικά. Όταν οι εντάσεις είναι καθημερινές η συζήτηση, η συναισθηματική ανακούφιση και η συμβουλευτική ανοίγουν άλλους ορίζοντες, διευρύνουν τις εναλλακτικές λύσεις και βοηθούν τους γονείς να διαχειριστούν τα έντονα συναισθήματα που κάποιες φορές τους οδηγούν σε λανθασμένες αποφάσεις και πράξεις.

Μιλήστε με τους ειδικούς...

Είναι πολύ συχνό για κάθε άνθρωπο σε κάποια περίοδο της ζωής του να νιώσει, πως τα προσωπικά του προβλήματα τον οδηγούν στο να πάρει λάθος αποφάσεις ή πως δυσκολεύεται να διαχειριστεί προσωπικά ζητήματα και τις σχέσεις του με κοντινούς του ανθρώπους. Σε τέτοιες περιόδους η βοήθεια από επαγγελματίες ψυχικής υγείας ανακουφίζει τον ψυχικό πόνο και βοηθάει τη λογική να ανακτήσει τον έλεγχο. Είναι πολύ σημαντικό για τον καθένα μας να ανακαλύψει τις εσωτερικές του δυνάμεις,τα προσωπικά του αποθέματα και να δοκιμάσει καινούριους τρόπους να χειριστεί καταστάσεις που τόσο καιρό του φαίνονταν αδιέξοδες. Στο κέντρο Λόγος Ψυχή με σεβασμό στις προσωπικές ανάγκες του καθένα,σας περιμένουμε για να ξεκινήσουμε το ταξίδι της προσωπικής αυτογνωσίας με στόχο την προσωπική ενδυνάμωση και την επίλυση προσωπικών άλλα και διαπροσωπικών προβλημάτων.